De klinisch geneticus
Wanneer ga je naar een klinisch geneticus en wat kun je daar verwachten? Op de website van het Erfocentrum staat hier een heldere uitleg over.
Diagnostische centra
Steeds meer ziekenhuizen in Nederland hebben speciale poliklinieken voor kinderen en volwassenen met onbegrepen klachten of ontwikkelingsachterstand. Sommige van deze poliklinieken zijn al opgezet, andere zijn nog in ontwikkeling. Deze link biedt informatie van platform ZON over deze diagnostische centra.
Diagnoseonbekend.nl
Dit is een overzichtswebsite voor verwijzers van kinderen of volwassenen bij wie een diagnose uitblijft, ondanks een uitgebreide diagnostische zoektocht. Het overzicht wijst verwijzers op een speciaal netwerk van zorgverleners met expertise op dit gebied.
Meervoudige beperking zonder diagnose
Als een kind een (ernstige) meervoudige beperking zonder diagnose heeft, dan is er voor ouders en betrokken zorgverleners informatie beschikbaar op de website syndromen.net.
Second opinion
In de gezondheidszorg kan iedereen een tweede mening vragen, bijvoorbeeld door een andere arts over de diagnose of de behandeling te raadplegen. Wat is belangrijk om daarbij te weten? En wat is eigenlijk een tweede mening? Op de website van de Patiëntenfederatie staat meer informatie over een tweede mening of second opinion.
Gezondheidstest
Met een gezondheidstest kan je zelf een vraag over je gezondheid laten uitzoeken. Je laat dan iets in het lichaam testen, terwijl er geen klachten zijn en er geen verhoogd risico op een ziekte of aandoening is. De (huis)arts is hier meestal niet bij betrokken. Het RIVM biedt via deze link informatie aan over een aantal gezondheidstesten, zodat je zelf kunt beslissen of je wel of geen test wilt doen.