Nuttige websites en documenten
Raadpleeg het Nationale Contactpunt grensoverschrijdende zorg (NCP), door het CAK, als u een behandeling in het buitenland wilt ondergaan.
Engelstalige informatie van het European Patient Forum over de Europese Richtlijn Grensoverschrijdende zorg, over toegang, informatie voor patienten, veiligheid, kwaliteit en continuiteit van zorg, en toegang tot de eigen medische dossiers.
Achtergrondinformatie van de Europese Commissie over het beleid van grensoverschrijdende gezondheidszorg.
Folder over uw rechten op Gezondheidszorg in een andere EU-lidstaat door de Europese Commissie.
Nederlandstalige handleiding van de Europese Commissie (2019) voor patiënten. Recht van patiënten op toegang tot gezondheidszorg in ieder land van de EU*/EER*.
Uw Europa: Website van de Europese Commissie over uw ziektekostenverzekering, wonen of reizen naar het buitenland en geneesmiddelen.
De 24 Europese Referentie Netwerken, goedgekeurd door de Europese Reference Network Board of Member States, vindt u op website van de Europese Commissie. U vindt een FactSheet en links naar de website van het betreffende Netwerk.
Nederlandstalig document van de Europese Commissie (2019) met veel gestelde vragen ter informatie voor patiënten die gebruik maken van grensoverschrijdende zorg.
Nederlandstalige checklist van de Europese Commissie (2019). Checklist voor patiënten: toegang tot medische behandeling in het buitenland.
Nederlandstalige verklarende woordenlijst van de Europese Commissie (2019) voor patiënten die gebruikmaken van grensoverschrijdende zorg.
Informatie over behandeling in het buitenland door de Europese Unie.
Een Engelstalig Vraag en Antwoorddocument over grensoverschrijdende zorg van Eurordis.
De Eurordis Leadership School EURORDIS on Healthcare & Research is een opleidingsprogramma voor Europese Patient Advocacy Groups (ePAGs) patientvertegenwoordigers actief in Europese Referentie Netwerken voor leiderschap, netwerken, zorg en onderzoek.

Belgisch Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Gezondheidszorg, door de FOD. Informatie over het Belgische Gezondheidszorgsysteem, vind een zorgverlener of ziekenhuis. Stel uw vragen.

Duits Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Gezondheidszorg door GKV-Spitzenverband. Engelstalige en Duitstalige informatie als u behandeling in Duitsland wilt ondergaan.
Op de Duitse website se-atlas vindt u klinieken die als contactpunt dienen voor de zorg van patienten met een zeldzame ziekte in Duitsland.