>>Gen- & Celtherapie

Gen- & Celtherapie

Gentherapie is enorm in ontwikkeling. De verwachting is dat er de komende jaren meerdere gentherapieën per jaar op de markt zullen komen.  De gentherapieën zijn zogenoemde  geavanceerde therapieën, in het Engels advanced therapy medicinal products (ATMPs) genaamd. Onder geavanceerde therapieën vallen ook cel en weefsel therapieën. Deze vaak complexe therapieën worden sinds een paar jaar toegepast in de kliniek. Bij de toepassing van deze nieuwe innovatieve therapievorm zijn er nog een aantal knelpunten. Betrokkenheid van patiënten(organisaties) bij de introductie van deze nieuwe behandelingen is essentieel. Patiënten brengen unieke ervaringsdeskundigheid in en hebben (vaak onderschatte) inhoudelijke kennis.

Samen met de Patientenfederatie Nederland, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties, Hematon en Spierziekten Nederland heeft de VSOP het Patiëntenplatform Gen- en Celtherapie opgericht. Lees het manifest van het Patientenplatform.

Wat doet het Patiëntenplatform Gen- en Celtherapie?

De bovenstaande 5 organisaties vormen de kerngroep. We komen elke 6 weken bijeen en bespreken beleidsontwikkelingen, veiligheidszaken, belangrijke externe bijeenkomsten van bijvoorbeeld het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het Regulatory Science NetworK Nederland, farmaceuten.

Twee keer per jaar wordt de horizonscan geneesmiddelen geactualiseerd. We houden bij welke nieuwe ATMPs hierop komen te staan en benaderen de bijbehorende patientenorganisaties om het te informeren. Eens per jaar organiseren we een bijeenkomst samen met de Nederlandse Vereniging van Gen- en Cel therapie voor patiëntenorganisaties. Voor meer informatie email Mariette Driessens, beleidsmedewerker VSOP op m.driessens@vsop.nl